Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune, afiliat la Federatia PUBLISIND  isi manifesta ingrijorarea cu privire la ultimele incidente care au avut loc in cadrul serviciilor de probatiune, cel mai grav desfasurandu-se in data de 26.07.2016 in cadrul Serviciului de Probatiune Braila. In timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu doua colege – consilieri de probatiune au fost agresate fizic de catre o persoana condamnata, iar biroul in care isi desfasurau activitatea a fost devastat. In ciuda celor intamplate, condamnatul a fost pus in libertate, iar consilierii din SP Braila continua lucrul in aceleasi conditii anterioare incidentului (fara paza si protectie)

Sursa: Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune

Situația a fost sesizată domnului director general Dima Mihai, precum și doamnei ministru Raluca Prună, fără ca până la acest moment să existe o reacție oficială.

S-a ajuns la această stare de fapt , deoarece Direcția Națională de Probațiune, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne încalcă dispozițiile legalereferitoare la asigurarea pazei sediilor , a bunurilor și a personalului de probațiune de către Jandarmeria Română (art.119 , alin.5 din Legea 252/2013privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune), precum și din cauza lipsei unor condiții minime care să asigure protecția consilierilor de probațiune .

Mai mult creșterea alarmantă  a numărului de persoane condamnate (ex. În Serviciul de Probațiune București sunt aproximativ 6.000 de condamnați de care se ocupă 20 de angajați) cumulată cu alte elemente (număr mic de angajați, spațiu inadecvat de primire a beneficiarilor, insuficiența resurselor materiale etc) au condus în ultima perioadă la trecerea de la agresivitatea verbală  la cea fizică.

Facem precizarea că în luna ianuarie 2016, consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune București au protestat timp de două săptămâni prin stoparea lucrului cu publicul, ca urmare a lipsei pazei de către Jandarmeria Română, fără ca DNP și MJ să rezolve situația devenită critică la acest moment.

Pe această cale SNCSP reiterează solicitările făcute în decursul timpului reprezentanților din DNP și MJ de a întreprinde măsurile necesare asigurării securității personalului de probațiune la locul de muncă, cu respectarea prevederilor legale.

În semn de solidaritate cu colegele din cadrul Serviciului de Probațiune Brăila, consilierii membri de sindicat din cadrul Serviciului de Probațiune București vor purta în data de 29.07.2016 la nivelul feței un plasture.

Crina Mocanu

Președinte SNCSP