BUGETARII ADUSI LA LIMITA SUBZISTENTEI INCEP
ACTIUNI DE PROTEST

­­DOMNULE PRESEDINTE AL ROMANIEI, DOMNULE PRIM-MINISTRU,
“ANGAJATII DIN DIRECTIILE GENERALE DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI NU SUNT CERSETORII ROMANIEI!”

Toti cei 36.000 de membri ai Federatiei PUBLISIND se opun ferm desconsiderarii unei intregi categorii sociale, aruncata in derizoriu de guvernanti, prin indiferenta. Dintre cei 70.000 de salariati din asistenta sociala si protectia copilului, PUBLISIND are 12.000 de membri cu o medie salariala de 700 de lei lunar.

Federatia PUBLISIND, afiliata la Blocul National Sindical, este cea mai mare organizatie sindicala constituita in domeniul asistentei sociale, recunoscuta national si international, reprezentativa la nivelul sectoarelor de activitate asistenta sociala si administratie publica, consacrata prin numeroasele actiuni pe care le deruleaza in sprijinul tuturor angajatilor si asistatilor sociali din Romania.

In anul 2009, o campanie orientata impotriva sectorului public a scos in evidenta bugetarii de lux, privilegiatii cu salarii enorme, exceptiile din zona publica, acele cateva salarii de top a caror existenta a fost permisa exclusiv prin mecanisme politice, justificand in spatiul public masurile de austeritate ulterioare, pe criterii care vizau reducerea diferentelor salariale dintre bugetari.

La 5 ani distanta, dupa multiple promisiuni care au durat exact cat campaniile electorale, partea saraca din sectorul public, a ajuns si mai saraca, la limita subzistentei. Eliminarea declarativa a bugetarilor si salariilor de lux, diminuarile de personal si de salarii, interdictia primelor si premiilor, precum si a platii muncii suplimenare, nu au fost de natura sa genereze solutii pentru a evita aparitia unei noi extreme: bugetarii in mizerie, salariatii din asistenta sociala.

Aspectele susmentionate se desprind ca si concluzii din intalnirea organizata de Federatia PUBLISIND in data de 11.10.2014 la Sibiu, intalnire cu ocazia careia liderii celor 20 de sindicate din asistenta sociala si protectia copilului au constatat necesitatea profesionalizarii acestui sector prin recompensarea la nivel decent a celor care duc pe umerii lor greul asistentei sociale, captivi intr-un sistem cvasisclavagist in care oamenii care trebuie sa ajute alti oameni, au ei insisi nevoie imperioasa de ajutor.

In contrast cu veniturile de lumea a treia ale angajatilor din Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si a Serviciilor Publice de Asistenta Sociala (DGASPC), sunt cheltuite sume fabuloase potrivit legii pentru achizitionarea de alimente destinate asistatilor social, ceea ce creste nejustificat cheltuielile sociale, in conditiile unui buget fix; deci mai putina hrana zilnica pentru un asistat social din cauza unor achizitii dedicate.

Federatia PUBLISIND a hotarat declansarea actiunilor de proteste incepand cu data de 3 noiembrie 2014 in cazul in care nu sunt solutionate urmatoarele revendicari:

  1. Majorarea salariilor din sectorul asistenta sociala cu 400 de lei.
  2. Adoptarea unor proceduri standard (SAP), menite sa elimine posibilitatea unor achizitii dedicate care prejudiciaza drepturile angajatilor si beneficiarilor.
  3. Introducerea de urgenta a tichetelor de masa, precum si a premiului anual.
  4. Stoparea externalizarii servicilor din asistenta sociala, pana la elaborarea unei analize concludente.
  5. Initierea negocierii contractului colectiv de munca la nivelul sectorului asistenta sociala sau a grupului de unitati format din DGASPC-rile din Romania.
  6. Aplicarea prevederilor Legii nr 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului bugetar.
  7. Reducerea prestatiilor sociale acordate abuziv, respectiv a promovarii foloaselor primite fara munca.
  8. Intalnire de urgenta cu Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Virstnice, precum si cu Ministrul Finantelor Publice, pentru dezbaterea revendicarilor PUBLISIND si pentru asumarea unor raspunsuri ferme.

In cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate, Federatia PUBLISIND va declansa actiuni de protest in fata Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor Publice incepand cu 3 noiembrie 2014.

Documente: Comunicat Publisind[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]