Codul Muncii trebuie modificat. Președintele României nu poate apăra o lege ce încalcă legislația europeană și Convențiile OIM Codul Muncii trebuie modificat. Președintele României nu poate apăra o lege ce încalcă legislația europeană și Convențiile OIM Blocul Național Sindical consideră pripite și riscante declarațiile făcute aseară de Președintele României potrivit cărora Codul Muncii nu mai poate fi modificat, sau, așa cum s-a exprimat domnia sa, nu mai poate fi ”întors”.

Știm că această declarație a fost cauzată de un sentiment de paternitate față de Codul Muncii actual, un act elaborat și susținut de PDL împotriva voinței actorilor sociali, însă ar fi dezastruos pentru România să păstreze chiar și o zi în plus această lege. Piața muncii din România nu poate și nu trebuie să fie reglementată de o lege făcută cu picioarele, ce încalcă flagrant legislația europeană, convențiile Organizației Internaționale a Muncii și Carta Socială Europeană ratificată de România.

Poate că Președintele României nu cunoaște în detaliu ororile cuprinse în actualul Cod al Muncii, fiind prea puțin probabil ca grefierii PDL care au consemnat ordinele Consiliului Investitorilor Străini să fi raportat exact ce au făcut cu această lege.

Codul Muncii trebuie să fie modificat, poate fi modificat și orice zi întârziere în a face acest lucru afectează viața lucrătorilor și a familiilor lor, deteriorează relațiile din piața muncii și relația României cu Uniunea Europeană.

Blocul Național Sindical și-a asumat sarcina de a elabora și de a promova un proiect de Cod al Muncii echilibrat, conform cu legislația europeană și internațională, fără abuzuri flagrante și fără portițe neclare care lasă loc de interpretări. Nu ne-am propus să revenim la vechiul Cod, cel de dinainte de mai 2011, ci să venim cu o variantă echitabilă, mulțumitoare pentru angajați și angajatori.

Proiectul nostru de Cod al Muncii a fost elaborat de o echipă de experți a căror competență nu poate fi contestată. În plus, până la jumătatea lunii iunie proiectul este subiectul unei campanii de consultare publică.

Îl invităm pe Președintele României la o discuție pe marginea propunerilor formulate de noi și îl rugăm să nu se mai antepronunțe atât de categoric pe spețe în care nu s-a consultat cu toate părțile implicate. Punctul de vedere al PDL și CIS nu a fost niciodată punctul de vedere al tuturor cetățenilor ci doar expresia unui grup restrâns de afaceriști.

Președintele României trebuie să fie imparțial, trebuie să fie garantul Constituției și să apere interesele tuturor cetățenilor. Asta înseamnă că trebuie să discute cu partenerii sociali și să accepte ideea că modificarea Codului Muncii trebuie făcută cât mai repede cu putință.

Dumitru Costin

Președinte BNS

Proiectul propus de BNS poate fi consultat aici

Sursa: www.bns.ro