Comisia a publicat astazi, 25 ianuarie, cel mai recent raport pe care l-a elaborat in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) privind Romania.

Dupa 10 ani de la instituirea MCV, Comisia a facut un bilant al masurilor intreprinse de tara noastra in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, al realizarilor, al provocarilor nedepasite si al actiunilor care se impun incontinuare.

Prim-vicepreședintele Timmermans a declarat: „În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a UE și a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendința pozitivă constatată în ultimii trei de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar care a fost constatată în ultimii trei ani, a continuat și în ultimul an. Dinamica creată până în prezent permite reorientarea eforturilor către principalele măsuri care mai trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor MCV și, în consecință, pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele Juncker. Viteza acestui proces depinde de rapiditatea cu care autoritățile române pot întreprinde, într-un mod ireversibil, măsurile rămase, astfel încât să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea celeritatea, determinarea și garanțiile interne necesare pentru a duce la bun sfârșit reformele necesare și pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor. „

Rapoartele privind MCV elaborate de Comisie ( 2014, 2015 și 2016) au evidentiat o tendinta pozitiva . O analiza retrospectiva celor 10 ani de la instituirea MCV arata ca, in pofida unor perioade in care reformele si-au incetinit ritmul si au fost puse sub semnul intrebarii, Romania a inregistrat progrese majore in directia indeplinirii obiectivelor de referinta ale MCV.  Insa o serie de aspecte identificate in rapoartele anterioare nu au fost inca solutionate, prin urmare raportul identifica o serie de recomandari menite sa conduca la incheierea procesului MCV si se bazeaza in mare parte pe responsabilitatea si raspundera autoritatilor romane si pe garantiile interne necesare pentru a asigura caracterul ireversibil al rezultatelor.

Informatii suplimentare:

Sursa: BNS