Noile reglementări fiscale au încins spiritele în rândul angajaților din domeniul agriculturii, construcțiilor și industriei alimentare. Lucrătorii din aceste sectoare se temeau că modificările legislative le vor afecta atât salariile, cât și condițiile de muncă, întrucât introducerea plății CASS, a asigurărilor de sănătate pentru aceste categorii de angajați, urma să le diminueze salariile nete. În urma valului de nemulțumiri care ne-au fost semnalate din aceste sectoare, venim cu precizări pentru membrii de sindicat care activează în aceste domenii.
Precizări care sunt totodată vești bune. Guvernul a ținut cont de propunerile Blocului Național Sindical și a venit cu o soluție corectă. Vorbim despre noile salarii în construcții, agricultură și industrie alimentară, astfel încât lucrătorii din aceste domenii să nu sufere nicio reducere a salariului net, majorări care elimină scăderile generate de anularea facilităților fiscale pentru aceste domenii.
Mai precis, de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.079 de lei net. Însă, în cazul angajaților din construcții și agricultură se producea un paradox, cum doar la noi era posibil: salariul minim creștea, dar angajatul pleca acasă cu bani mai puțini. Așa că ceea ce se dorea a fi o măsură menită să crească nivelul minim de trai, era ceva nemaîntâlnit. Astfel, dacă salariul brut în construcții ajunge la 4.500 de lei, odată cu reintroducerea contribuțiilor la sănătate, salariul net ar fi fost de 3.094 de lei, față de 3.150 de lei.
Dilema complexă a fost însă rezolvată în cadrul Consiliului Național Tripartit din care face parte și Blocul Național Sindical, confederație la care este afiliată Publisind. Consiliul a avizat în ședință creșterea salariului minim în construcții și în agricultură, la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei. Drept urmare, salariul minim în aceste sectoare a crescut de la 1 noiembrie.
Vom continua să susținem și să urmărim drepturile și interesele membrilor noștri, astfel încât să ne asigurăm că modificările legislative, inițiativele legislative și proiectele politicienilor vin în sprijinul și nu în defavoarea lucrătorilor pe care îi reprezentăm.