NEET este un acronim care provine din limba engleza si anume „Not in Education, Employment or Training” (adica „Nu in Educatie, Campul Muncii sau Formare”), adica si mai clar, un tanar care nu este nici student, nici nu lucreaza si nici nu urmeaza vreun program de formare.  Aceasta categorie a fost utilizata pentru prima data in mod special, in discutiile politice europene din cadrul initiative reprezentative „Tineretul in miscare”, inclusa in Strategia Europeana 2020. Atunci, termenul se adresa tinerilor intre 15 si 24 de ani, ulterior fiind extinsa pentru a cuprinde persoanele de pana la 29 de ani. In momentul de fata, conceptul este folosit la nivel central in discursul politic la nivelul Uniunii Europene, aproape 14% din populatia din categoria de varsta 15 – 29 de ani, facand parte din NEET.

Chiar daca nu e neaparat surprinzator, se pare ca Romania are o pozitie tare slaba printre tarile Uniunii Europene, privind indicatorul NEET si mentionam faptul ca in ultima perioada, aceasta categorie de tineri a atins oricum un numar foarte ridicat in multe tari din Europa.

Conform Eurofound, „Reducerea șomajului în rândul tinerilor și găsirea de soluții prin care cât mai mulți tineri europeni să poată fi încadrați efectiv în câmpul muncii se află în centrul agendei politice a UE începând cu anul 2010. Criza economică a generat rate mari ale șomajului în rândul tinerilor și, astfel, a dus la o lipsă de implicare a tinerilor. În acest context, cercetătorii și funcționarii guvernamentali au căutat noi modalități de monitorizare și analiză a prevalenței vulnerabilității pieței de muncă și a neimplicării în rândul tinerilor.”

In anul 2013, toate tarile Uniunii Europene s-au obligat sa puna in aplicare o Garantie pentru tineret, pentru imbunatatirea sanselor acestor tineri. Garantia este un program care incearca sa ofere tinerilor o paleta de locuri de munca de calitate, studii suplimentare, ucenicii sau stagii pe o perioada de 4 luni dupa ce intra in somaj sau se finalizeaza studiile. Pentru sprijinirea tarilor europene in vederea indeplinirii acestui angajament, Uniunea Europeana cheltuieste fonduri de pana la 6,4 miliarde eur in vederea implementarii Initiativei pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (2014 – 2020), buget crescut periodic.

Prin aceasta initiativa, Romania mai are la dispozitie pana in 2023, aproape 300 milioane eur. Din pacate insa, in sapte ani s-au cheltuit mai putin de 6 milioane eur (adica 2% din aceste fonduri).

neet
Photo credits: https://ec.europa.eu/eurostat/
https://pjp-eu.coe.int/en/web/youth-partnership/employment
https://data.oecd.org/youthinac/youth-not-in-employment-education-or-training-neet.htm
https://www.eurofound.europa.eu/ro/topic/neets
http://www.cdep.ro/afaceri_europene/
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/
https://data.oecd.org/youthinac/