In cursul zilei de astazi Ministerul Finantelor Publice a publicat spre consultare Proiectul de Lege a bugetului de stat pentru anul 2017 si Proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri bugetare in anul 2017, prorogarea unor termene, precum si modificarea si completarea unor acte normative, care ar trebui sa vina in completarea OUG nr. 99/2016.

Cele doua proiecte pot fi consultate aici :http://www.mfinante.gov.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro

In ceea ce priveste proiectul de Lege a bugetului de stat retinem: unele ministere vor avea un buget mai mare decat anul precedent, iar altele buget mai mic, astfel:

 • Ministerul Agriculturii si Dezvoltari Rurale: va avea un buget mai mare cu 83,4% decat in anul 2016;
 • Ministerul Economiei cu 23,89% in plus comparativ cu anul 2016;
 • Ministerul Comunicatiilor si Societati Informationale in crestere cu aproximativ 22 de ori fata de anul 2016;
 • Ministerul Muncii si Justitiei Sociale buget cu 2,5% mai mare;
 • Ministerul Apararii Nationale un buget care reprezinta 2,18% din PIB;
 • Ministerul Educatiei Nationale si cel al Culturii si Identitati Nationale vor avea in acest an bugete suplimentare

Sume mai mici vor avea:

 • Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene un buget in scadere cu 14,5%
 • Ministerul Afacerilor Externe are un buget de 763,7 milioane lei, mai mic cu 2,3%.
 • Ministerul Afacerilor Interne, bugetul pentru 2017 este de 11,18 miliarde lei, în scădere cu 4,3% fata de nivelul estimat pentru 2016, in conditiile in care sumele pentru uniforme se reduc cu 6,5%.
 • Ministerul Tineretului si Sportului, (410,9 milioane lei, -9,2%), Ministerul Energiei (466,9 milioane lei, -31,1%, ca urmare a reducerii subvenţiilor cu 72%)

Din proiectul de Ordonanta de urgenta care vine in continuarea OUG 99/2016, care inceteaza sa produca efecte la finele lunii februarie, constatam ca nu aduce nicio noutate in sectorul public, astfel:

 •  drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar  se mentin la nivelul in plata stabilit pentru luna februarie 2017. Salariile stabilite pentru luna februarie 2017 includ majorarile salariale aprobate prin Legea nr. 250/2016 pentru personalul din invatamant, sanatate si asistenta sociala, precum si majorarile salariale aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2017 pentru personalul din administratia locala si personalul din institutiile publice de spectacole sau concerte.
 • Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor beneficiaza, incepand cu luna august, de plata celei de-a doua transe de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzatoare soldei de merit/salariului de merit in plata la nivelul anului 2009, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015, cu modificarile si completarile ulterioare
 •  suspendarea acordarii de premii, tichete cadou, tichete de masa, vouchere de vacanta, ajutoare/indemnizatii la iesirea la pensie/trecerea in rezerva; – mentinerea la nivelul in plata a unor indemnizatii acordate pentru anumite categorii de beneficiari

De asemena proiectul propune ca numarul maxim de posturi finantat in anul 2017 din fonduri publice de catre institutiile si autoritaţile publice, indiferent de modul de finantare si subordonare sa fie stabilit astfel incat sa se asigure plata integrala a drepturilor de natura salariala acordate in conditiile legii cu incadrarea in cheltuielile de personal. Ordonatorii de credite vor stabili numarul maxim de posturi care se finanteaza, cu respectarea acestei conditionalitati.