UPDATE 29.10.2020 12,00 – In dimineata acestei zile la interventia Presedintelui BNS Dumitru Costin solicitata de PUBLISIND, a avut loc o intalnire intre Presedintele Filalei BNS  Nicolae Morgovan si Presedintele CJ Bihor care a luat act de solicitarile noastre afirmand ca va ajusta demersul initiat, prin transparentizarea masurilor si respectiv consultarea sindicatului.

Ilie Bolojan a descins in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Bihor exact cu aceeasi reteta de presa, pentru o boala cronica pe angajati, cu care a facut prapad in anii crizei economice in primaria Oradea. Dar care are priza la electorat, iar partidul are nevoie de prize. Pornirile anti-bugetari au fost alimentate in anii 2009-2010 cu lozinca „bugetari de lux cu salarii nesimtite” astfel incat a fost facilitata cea mai mare diminuare salariala din Europa (25%) iar mult trambitata lege unitara a salarizarii a fost tamponata un deceniu pana la o aplicare schioapa care a inceput acum doi ani dar prespunem ca la anul va intra in blocaj pandemic pe criteriul  „bine ca acum avem motiv”. Vedem cum Ministerul Finantelor Publice a declansat deja strategia anti-bugetari 2020-2021 prin publicarea sumelor enorme cheltuite de stat cu asistenta sociala (incluse fiind si pensiile) si cu salariile din sectorul public. Daca nu am fi trecut prin ceva identic in 2009, am privi acum curiosi insa nu curiozitatea este sentimentul care ne incearca ci lehamitea si revolta.

Ca Bolojan suna goarna si clameaza optimizari in aparatul propriu la Bihor e problema lui si a cui il crede. Cum a intrat in institutie a adunat sefii de structuri si a dispus sec ca jumatate din personal sa fie dat afara. Ce analize, ce criterii, ce fundamentari? Care sef nu pune pe lista jumatate din subordonati, zboara. Iar cativa, cu trasaturi exagerat de umane, au zburat sau sunt pe cale. Nu a fost propusa cu atat mai putin adoptata vreo hotarare in acest sens ca deja toata presa titra despre disponibilizarile din CJ Bihor, marcand populismele ieftine emanate de la varful CJ, de tipul „angajati la stat care nu fac nimic”, „bugetari cu salarii pe degeaba”, „salariati pe pile politice” etc.

Ce este mai simplu pentru un demnitar bine ancorat politic atunci cand atinge o pozitie din care are de prestat teme de partid? Sa munceasca la vreun diagnostic organizational care ia timp si sa se chinuie cu masuri de eficientizare a serviciului public valorificand toate resursele umane pe care le are, ori sa abuzeze de putere si sa taie discretionar 50% din posturi instaurand teroarea prin amenintarea ca peste 6 luni se va face audit si ii da afara si pe cei ramasi? Probabil atat de inutila este aceasta institutie incat fie ca are 150 de salariati fie ca nu are niciunul, efectul este acelasi. Un mesaj excelent livrat de un inalt coordonator al unei institutii importante din administratia publica.

Federatia PUBLISIND se opune acestor practici in orice domeniu sau institutie in care sunt constituite sindicate afiliate. PUBLISIND a cerut CJ Bihor retragerea proiectului de reorganizare pana la consultarea partenerilor sociali pe baza unei analize reala e activitatii si a sesizat cu privire la abuzurile comise, toate institutiile competente: