Blocul Naţional Sindical a lansat luni o campanie naţională de strângere de semnături pentru modificarea actualului Cod al Muncii. Sindicaliştii cer creşterea salariului minim, dar şi definirea exactă a criteriilor de competenţă, în aşa fel încât acestea să nu fie folosite discriminatoriu pentru concedierea angajaţilor.

Proiectul iniţiat de sindicat are în vedere mai ales creşterea salariului minim brut pe ţară la 1.000 lei, în paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contribuţiei angajatorilor la bugetul asigurărilor sociale. De asemenea, în opinia liderului BNS, Dumitru Costin, trebuie reglementate în detaliu obiectivele de performanţă şi trebuie mărită perioada maximă pentru care se pot încheia contractele de muncă pe durată determinată – de la 3 la 5 ani.

Măsura creşterii salariului minim la 1.000 de lei ar veni atât în sprijinul angajaţilor, cât şi al bugetului de stat, fără ca situaţia financiară a angajatorilor să aibă de suferit, a spus Dumitru Costin, citat de Agerpres. Acesta a precizat, totodată, că prin intermediul noului Cod al Muncii pensionarii şi şomerii vor putea adera la organizaţiile sindicale constituite potrivit legii, iar criteriile aplicate în cazul concedierilor colective vor suferi modificări.

„Cu ocazia stabilirii ordinii de prioritate la concediere, nu vor putea fi utilizate criterii ce ţin de îndeplinirea obiectivelor de performanţă de către salariaţi. Concedierile colective sunt dispuse pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, şi astfel nu se justifică stabilirea ordinii de prioritate la concediere în funcţie de motive ce ţin de persoana salariatului. De asemenea, am revizuit şi termenul în care angajatorul are obligaţia de a reangaja salariaţii concediaţi prin concediere colectivă cu prioritate pe posturile reînfiinţate”, a mai spus preşedintele BNS.

Campania include şi alte solicitări. De pildă, sporirea numărului de sărbători legale în care nu se lucrează. O asemenea sărbătoare ar trebui să fie cea a Sfântului Andrei, de pe 30 noiembrie, sugerează Blocul Naţional Sindical.

Campania de strângere de semnături va dura până în luna aprilie anul viitor. Pentru a fi înaintat Parlamentului, proiectul are nevoie de 100.000 de semnături.

Un articol de: Eliza Frâncu
http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/bns-strangere-semnaturi-modificarea-codului-muncii

Alte legaturi
http://www.mediafax.ro/social/bns-strange-semnaturi-pentru-modificarea-codului-muncii-sunt-propuse-peste-100-de-schimbari-10221292
https://www.google.com/search?q=bns+codul+muncii&;oq=bns+codul+muncii&sugexp=chrome,mod=0&sourceid=chrome&ie=UTF-8