La mitingul organizat astăzi începând cu ora 11,00 în Piața Victoriei, de Blocul Național Sindical, Federația PUBLISIND va avea peste 1000 de participanți. Mitingul va fi urmat de un marș pe Calea Victoriei,  până în Piața Constituției. Vă așteptăm pe toți alături de noi! Prețurile la bunuri și alimente devin de nesuportat și vor continua să crească. Facturile la gaz și curent vor deveni de neplătit în curând. Legea-cadru privind salarizarea bugetarilor, a cărei aplicare o așteptăm din 2009, tinde să devină istorie, fiind blocată din 2020 chiar de Guvernul României. Am fost in strada mii de oameni pe zapada si ger cu masca pe fata, vom si mult mai multi de acum, fara restrictii!

PUBLISIND va avea in Piata Victoriei politisti, politisti de penitenciare, grefieri, salariati din tineret si sport, din asistenta sociala, finante, administratie publica centrala sau locala. Nu reprezentam un singur domeniu ci zeci de domenii. Noi in sistemul public nu putem negocia salarii (motivul principal pentru care un salariat alege sa se asocieze sindical!) si de aceea suntem dependenti de legea-cadru privind salarizarea. Am negociat o lege, care a fost convenita cu toti partenerii sociali si legea a fost adoptata de parlament!

In 2021 guvernul Citu urmat de guvernul Ciuca in 2022 au decis sa blocheze aplicarea legii. Din PUBLISIND doar pentru grefieri legea s-a aplicat integral și prost, ignorandu-se deliberat procese castigate pe linie salariială, plafoanele salariale din lege limitând practic aplicarea sentințelor. PUBLISIND a iesit in strada din prima secunda, din decembrie 2020. Zeci de mitinguri la inceputul anului trecut nu au fost de natura a convinge Guvernul Cîțu sa intre macar in dialog și să explice ce vrea și ce are de gând. Auzeam zi de zi doar amenințări prin mass-media. D altfel Cîțu a dat un vot de blam intregii miscari sindicale. Cel putin noi l-am sanctionat fara mila. Am facut ce a tinut de noi.

Rolul legii-cadru 153 din 2017 era unul simplu. Sa nu mai existe situatii in care salariati care ocupa aceeasi functie in aparatul bugetar sa aiba salarii total diferite. Sa nu mai avem o diferenta enorma intre cel mai mic si cel mai mare salariu din Romania, sa avem o salarizare clara, unitara, nu 200 de sisteme de salarizare cum aveam inainte de 2010. Basescu cu Boc au taiat tot din 2010, inclusiv 25% din venituri dar nici ei si nici cei care i-au urmat nu au reusit sa puna ceva in loc nici pana astazi. Multe dintre drepturile taiate in 2009 au ramas taiate – pentru noi, pentru bugetari!

Suntem salarizati pe o legislatie veche abrogata dar care ultaactiveaza. Cum sa explici asta salariatilor care nu isi inteleg fluturasul de salarizare de 13 ani incoace? Stim ca bugetarii nu au o imagine buna in sectorul economiei reale, dar in aceasta imagine deloc buna s-a investit enorm. S-au succedat campanii media in care s-au batut tobe cu salarii si pensii enorme din sistemul public. Niciodata nu se va evidentia normalitatea ori problemele sau riscurile ci extremele salariale. Dar extremele sunt pile de partid, nu masa care munceste. Insa antagonismul intre categorii de salariati este esential pentru atingerea scopurilor perverse. Noi trebuie sa ne mancam intre noi pentru ca ei sa-si faca mendrele in liniste.

A venit Cîțu si a zis ca face reforme. Ca-i arunca afara pe toti cei care paraziteaza sistemul bugetar. Ce credeti, a crescut numarul bugetarilor! S-au adaugat si pilele lui Cîțu. Asa cum guvern dupa guvern politizeaza sistemul public pana in cele mai profunde straturi. Dar cand este de dat afara, credeti ca pleaca vreo pila? Tot fraierii care muncesc au de suferit. Pentru ca este de munca si in sistemul public!

Politistii si politistii de penitenciare s-au imbolnavit si au murit de covid ca sa puna in practica masuri absurde cu mainile goale. Sa acumulezi 1 milion de ore suplimentare la 5000 de oameni care lucreaza in schimburi, intr-un an de zile, este de Cartea recordurilor – se intampla in penitenciare. De aceea avem speranta de viata cu 10 ani mai mica decat media pe Romania. 

Colegii din asistenta sociala au fost sechestrati in centre pe durata starii de urgenta dar si in stare de alerta fara sa beneficieze de sporul COVID promis si votat in Guvern! Pentru ca angajatorii nu au fonduri sa ocupe posturile vacante, acestia suprasolicita personalul existent pana la epuizare. Cei din sport si tineret sunt platiti cu minimul pe economie dar se cer performante de top in conditii de munca execrabile. Nici cei din Ministerul Culturii nu sunt departe ca venituri. Grefierii sunt ingropati de dosare, fac munca judecatorilor, zi lumina si sunt salarizati fara a se tine seama de procesele castigate si putem continua la nesfarsit cu toate domeniile din PUBLISIND.

Nici Cîțu si nici Ciucă nu pot controla preturile. Desi au promis in campanii ca acestea nu vor creste. N-au reusit sa inghete decat salariile. Costurile au explodat. Dar au reusit totusi ceva toate aceste guverne penibile care se succed in ultimii ani. Sa duca Romania in coada clasamentului european la salariul minim cu 300 Euro lunar (salariu net) in timp ce la preturi suntem fruntasi. Dialog social nu se mai face pentru ca tine pe loc reformele. Dar reformele exista doar in propagandele lor electorale mincinoase. Singura tactica este sa taie. Daca nu taie de la noi, cu ce sa isi mai umple ei buzunarele?

PUBLISIND va fi alaturi de orice federatie din BNS care intra in lupta si ne cheama in sprijin. Noi nu vom critica nivelul de salarizare din acel domeniu sau revendicarile sindicale. De aceea ne asociem in sindicate – pentru a ne asigura de un nivel cat mai bun de trai al membrilor nostri si de o protectie sociala pe masura. Daca unii reusesc mai mult – cinste lor! Îi sustinem si le urmam exemplul. Suntem cu totii pe aceleasi baricade si numai uniti vom putea invinge!