Guvernul nu vrea sindicate in administratia publica
PUBLISIND initiaza dezbateri pentru fuziune
Ultima varianta de structurare a sectoarelor de activitate din economia nationala, elaborata de Ministerul Muncii, aduce surprize majore pentru administratia publica (atasat). Daca vechea ramura de activitate avea 200.000 de slariati, noul sector propus de MM, are 400.000 facand practic imposibila o negociere la nivel de sector si eliminand din start de la masa dialogului majoritatea federatiilor sindicale.
Ministerul Muncii gaseste de cuviinta ca nu numai apararea si ordinea publica isi gasesc locul in administratie, o socoteala corecta a salariatilor din vechea ramura relevand 350.000 si nu 200.000 asta fiind o problema de statistica, dar s-a mai gandit sa mai indese in acelasi sector inca vreo 200.000 de salariati din organizatii si organisme extrateritoriale si din cultura, mare parte dintre acestia – aproape imposibil de sindicalizat dar totusi luati la numar cand se calculeaza procentele pentru reprezentativitate.
In ultima forma de proiect a MM cu 28 de sectoare, se propune o reorganizare a administratiei publice intr-un sector denumit Administratie publica. Activitati culturale. Activitati ale organizatiilor si organismelor extrateritoriale. Sunt practic mai multe sectoare intr-unul singur a carui dimensiune va acoperi 1/8 din economia nationala! Un calcul proportional ar conchide ca putem segmenta economia nationala in 8 sectoare nu in 28.
La intalnirea de ieri cu ministrul muncii, sindicatele au pledat cel putin pentru scoaterea culturii (50.000 salariati) din administratia publica avand in vedere ca pe langa bugetarea partiala a unor institutii de cultura de catre primarii, in acest domeniu functioneaza foarte multe structuri private, insa dna Sulfina Barbu a evitat concluziile lasand sa se inteleaga ca pana la sfarsitul acestei saptamani se va elabora Proiectul de HG privind sectoarele de activitate, forma acestuia fiind foarte apropiata de ultima varianta de propunere a MM.
Perspectivele sunt destul de triste. Negocierea la nivelul unui astfel de sector este practic imposibila, iar reprezentativitatea celor aproape 30 de federatii existente in acest sector, va depinde strict de capacitatea acestora de a fuziona, moment pana la care reprezentarea salariatilor prin organizatiile sindicale va fi suplinita de mult doritul… reprezentant al salariatilor.
***
Proces fuziune PUBLISIND-FNSA
Pe data de 24 nov 2011 are loc la Brasov o intalnire intre FSAP PUBLISIND (20.000 membri/BNS) si FNSA (50.000 membri/Cartel-ALFA) in vederea dezbaterii si eventual initierii procesului de fuziune. Desi discutiile pe aceasta tema intre cele doua federatii din administratia publica au fost initiate anterior, intalnirea de joi este prima sedinta oficiala privind fuziunea, la care vor participa cate 3 delegati de fiecare parte. PUBLISIND va fi reprezentata de Stefan Teoroc (presedinte), Emilian Marian (presedinte executiv) si Gabriel Chifu (secretar general). O eventuala fuziune intre cele doua structuri, favorizata de perspectiva fuziunii intre BNS si Cartel-ALFA, va duce la constituirea celei mai mari structuri sindicale din sectorul de activitate administratie-publica, din Romania. Sunt necesare: analiza atenta a tuturor aspectelor functionale si organizatorice, evaluarea impactului in toate planurile si in final identificarea solutiilor la eventuale impedimente. Revenim cu informari.
***