Indiferent ca reprezinta un departament de marketing, un institut de sociologie, o organizatie non profit, un sindicat, sau un student care trebuie sa elaboreze o simpla lucrare, un operator atunci cand intocmeste un chestionar din care intentioneaza sa primeasca anumite raspunsuri, trebuie sa realizeze o atenta analiza la intocmirea lui. De multe ori, chiar un simplu formular de feedback dupa ce se cumpara papetarie, pare robotizat, poate plictisitor, suficient de neinteresant cat sa nu provoace clientul sa raspunda.
Cu atat mai mult se intampla asta, daca repondentii target sunt tinerii. Grabiti, intr-un ritm mai alarmat, mondeni, curiosi si de multe ori, suspiciosi. Astfel incat, hai sa vedem cateva tips&tricks importante, demne de luat in considerare la intocmirea unui chestionar (de orice tip), dar care se adreseaza tinerilor si care se doreste a fi calitativ.
- Pastrarea intrebarilor scurte si simple
- Asigurarea faptului ca vocabularul folosit, este cel potrivit
- Intrebari legate de experienta personala
- Evitarea formularilor negative
- Utilizarea cuvintelor si nu a numerelor
- Limitarea numarului de raspunsuri disponibile
- Mentinerea chestionarelor scurte per total
- Asigurarea faptului ca modul de completare al chestionarului este cel adecvat (ex.: fizic sau online)
- Mentinerea unui contact cu repondentul si incurajarea sa, astfel incat sa aiba determinarea si vointa de a impartasi parerile/raspunsurile sale
- Punerea unui accent deosebit asupra creativitatii privind vizualul si socialul
- Selectarea metodologiei potrivite
Un chestionar nu se realizeaza neaparat usor, prin urmare consideram ca o astfel de munca merita doar in situatia in care se utilizeaza efectiv datele rezultate, fie pentru imbunatatirea activitatii dintr-o anumita organizatie, fie pentru diseminarea rezultatelor cu partile interesate, fie pentru elaborarea anumitor cercetari sau lucrari.
Se observa un trend de cercetare intensiva pe copii si tineri, insa este cu adevarat important ca modul de contactare al acestora sa fie cel potrivit si sa existe o conexiune clara intre repondent si operator, astfel incat rezultatele generate sa conduca la realizarea unei cercetari cat mai calitative.