Comunicat de presă. Sursa: Sindicatul Culturalia, afiliat PUBLISIND

Angajații Ministerului Culturii, umiliți pentru că au cerut măsuri de protecție în perioada Stării de Alertă

Sindicatul Culturalia a sesizat conducerea Ministerului Culturii cu solicitarea de cercetare administrativă a directorului Direcției Achiziții și a unui consilier din aceeași Direcție, după ce aceștia, într-o comunicare oficială, adresată inclusiv ministrului și sindicatului, au folosit termeni peiorativi, au catalogat drept ,,penibilă” cererea de informații privind măsurile luate împotriva COVID-19 și au făcut aluzii privind consumul de spirt medicinal.

Cele două funcționare publice, angajate ale instituției, au întocmit și trimis către sindicat, dar și către ministru, o adresă batjocoritoare, cu antetul instituției, ca răspuns la o cerere de informare cu privire la măsurile luate pentru protecția angajaților din minister în perioada Stării de Alertă, conform Legii nr.55/2020.

Un pasaj din adresă:

”Aceste manifestări aduc atingere prestigiului autorității/ instituției publice în care ne desfășurăm activitatea, în condițiile în care Sindicatul nu a făcut altceva decât să solicite ca angajații să fie protejați în momentul revenirii la locul de muncă, iar ca drept răspuns noi nu am fost decât ridiculizați de către unii dintre funcționarii publici din minister, cu funcție de conducere”, se arată în sesizarea înregistrată la cabinetul ministrului Culturii.

De asemenea, Sindicatul Culturalia urmează să sesizeze Comisia de Disciplină din cadrul Ministerului Culturii, pentru a verifica dacă au fost încălcate prevederile Codului Administrativ.

În data de 20 mai, Sindicatul Culturalia a transmis conducerii Ministerului o adresă prin care cerea să fie prezentate măsurile luate pentru protecția angajaților care revin la lucru, în timpul stării de alertă. Adresa a ajuns la ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a direcționat-o spre soluționare către Secretarul de Stat Cosmin Marcovici. Acesta, la rândul său, a transmis-o către Direcția Achiziții, Administrativ și Investiții și Biroul Comunicare și Dialog Social, de la care a cerut un punct de vedere.

În 21 mai, Sindicatul Culturalia a primit un răspuns direct de la Direcția  Achiziți, care a sărit peste procedura instituțională. Răspunsul, semnat de directorul Direcției Achiziții și înaintat inclusiv ministrului, era unul peiorativ. Angajații erau informați să nu folosească spirtul decât pentru uz extern și conducerea sindicatului era acuzată de crearea unei situații ”penibile”. În loc să fie depuse toate eforturile ca angajații Ministerului Culturii și ai instituțiilor din subordine să fie protejați, aceștia erau ridiculizați.

”Este inadmisibil ca un salariat al statului, funcționar public cu funcție de conducere, să semneze o adresă oficială în acest mod. Noi am cerut, în calitate de reprezentanți ai majorității angajaților Ministerului Culturii, să fie respectate toate măsurile pentru protecția sănătății tuturor salariaților. Răspunsul a fost de-a dreptul batjocoritor. De aceea, un astfel de comportament nu poate fi tolerat și nu putem accepta asemenea aroganțe pe banii publici. Sperăm ca domnul ministru Bogdan Gheorghiu, pe care l-am informat atât personal, cât și în scris, să ia măsurile necesare”, a declarat Ana Marin, președintele Sindicatului Culturalia.

 

Pentru alte detalii,

Ana Marin, președinte Sindicat Culturalia

Telefon: 0722438796

Pentru a accesa comunicatul integral, click: