După ce mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de modificare a unor acte normative ce vizează direct dreptul la compensația de chirie a polițiștilor, a funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și a militarilor, constând în posibilitatea transformării chiriei în rată la bancă, iată că vacanța parlamentară dă peste cap calendarul de adoptare a acestor modificări.

Vă reamintim că în luna noiembrie 2017, a fost depus un proiect de lege de modificare a legislației incidente angajaților din sistemul național de apărare ordine publică și securitate națională, prin care aceștia să poată opta ca dreptul de decontarea a chiriei să îl poată folosi pentru accesarea unui credit imobiliar. Beneficiile sunt evidente de ambele părți, în sensul că statul oricum plătea sume importante de bani pentru plata acestor drepturi și redistribuirea lor către segmentul imobiliar crea un circuit financiar favorabil economiei, dar și pentru angajați deoarece aceștia erau încurajați să își cumpere propria locuință și să nu locuiască în locuințe închiriate o viață întreagă.

Cu toate că proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților la data de 20.03.2018, fiind adoptat cu 174 de voturi pentru, 57 împotriva și 63 de abțineri, în cadrul ședinței din plenul Senatului s-a decis retrimiterea lui pentru raport suplimentar la comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională, cât și la cea pentru administrație publică și organizarea teritoriului. Din păcate, aceste comisii îți vor relua activitatea doar în toamnă, ceea ce ne determină să credem că legea nu va putea fi promulgată mai repede de 1 ianuarie 2019. Accesând link-ul de mai jos, puteți urmări parcursul legislativ al proiectului https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L171&an_cls=2018