Protest spontan al angajaților Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Federația Publisind a luat act de acțiunea Sindicatului salariaților din cadrul CNCD, afiliat Federației.

Aproximativ 80% dintre angajații instituției au decis azi să oprească munca și să iasă pe holuri, acțiunea având drept scop susținerea intereselor profesionale și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Practic, revendicările mai mult decât decente ale angajaților CNCD nu reprezintă nimic mai mult decât un strigăt pentru actualul Guvern, un strigăt în care oamenii își cer doar drepturile, prin rezolvarea inechităților salariale și a lipsei acute de personal, de pe urma căreia nu au doar ei de suferit, ci și cetățenii români pe care această instituție îi deservește. Vorbim despre o criză de personal atât de mare, încât realitatea tradusă în cifre e greu de procesat: 7 oameni au în lucru 1200 de doare! Prin urmare, salariații din CNCD cer doar să li se respecte drepturile și interesele legitime, și nu doar ale lor, ci și ale cetățenilor acestei țări.

Este momentul ca, după mulți ani, cei care ne conduc să privească și spre oamenii care muncesc în cadrul acestei instituții, să dea dovadă de responsabilitate și respect față de fiecare angajat al CNCD și față de munca acestora depusă în slujba românilor, atât în calitate de funcționari publici cât și ca singura instituție care militează și contribuie la apărarea principiului egalității și tratamentului egal în exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale, drepturi care tocmai lor nu li se respectă.

Concret, cele mai mari probleme ale angajaților CNCD, a căror rezolvare sperăm să aibă loc cât de curând, și care stau la baza protestului spontan de azi sunt:

  • Salarizarea defectuoasă;
  • Inechitățile salariale;
  • Presiunea a fost plasată integral în sarcina unui număr foarte mic de salariați care asigură desfășurarea obiectivului efectiv de activitate al instituției;
  • Deficit de personal extrem, raportat la volumul de muncă, subdimensionare având în vedere activitățile specifice de soluționare a cauzelor de discriminare;
  • Omisiunea nominalizării în mod explicit a instituției în cuprinsul Legii cadrul 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  • Buget insuficient pentru desfășurarea zilnică a activităților ;
  • Existența unei diferențe semnificative din punct de vedere salarial cu instituții similare ca obiect de activitate (Avocatul Poporului).

Așteptăm acțiuni concrete și o manifestare reală a respectului față de munca și contribuția oamenilor care lucrează în cadrul CNCD, esențiale pentru fiecare român. În situația în care revendicările nu vor fi soluționate, CNCD va colapsa, iar primii care vor avea de suferit sunt cetățenii români.