Raspunsul la intrebarea din titlu este simplu: cu amenintari de mai rau! Putem crede ca bulibaseala de pe final de 2019 a fost pe bune dar nimic nu ne impiedica sa suspectam si putina regizare, ceva stategie si un strop de psihologie inversa. Mai intai au sunat alarmele cu taieri de pensii, de salarii si disponibilizari, apoi avem senzatia ca suntem pe plus cand aflam ca sporurile se mentin inghetate la nivel de… 2018, pentru ca si in 2019 tot acesta a fost nivelul sporurilor. Deci, doua salarii de baza, unul in plata si altul mai mic, plafonat, pentru calculul sporurilor… Numai in Romania este posibil.

Mai mult, ajungem sa rasuflam usurati ca se acorda totusi cresterea salariului de baza, cu 1/3 din diferenta 2022-2019 si ca se dau vouchere de vacanta in 2020? Sau ca nu s-au taiat pensiile ocupationale pentru grefieri, magistrati, aviatorii, diplomati si alte categorii de bugetari! Acestea sunt motivele noastre de bucurie? Ca nu ne ciuruiesc chiar mai rau de atat? Grefierii din PUBLISIND au reactionat rapid, iesind in strada inca de la prima amenintare si au redus din elanul liberal anti-pensii speciale. Sindicate din alte domenii de activitate au sustinut protestele solidarizandu-se cu grefierii. Ceea ce se intampla in grefa judiciara, se poate intampla maine in asistenta sociala, sau in alte sectoare. Sporul pentru conditii deosebite a fost la un pas de a fi redus drastic. Declaratia premierului referitor la acest spor, ulterior asumarii legii in fata Parlamentului Romaniei:

„Inițial opțiunea noastră a fost de a merge pe un cuantum fix pentru că expunerea la condițiile vătămătoare ale angajaților este egală indiferent de salariul pe care îl încasează angajatul. Acest spor a făcut parte din contracte colective de muncă și ar însemna, dacă schimbăm modul de calculare al sporului, să avem litigii. Am acceptat amendamentul de a acorda acel spor în forma în care a fost acordat și pe 2019, 15% din salariul brut, evident cuantumul va fi la nivelul cuantumului care a fost acordat în luna decembrie 2019.”

Pericolele se mentin in continuare, iar noi trebuie sa ne scuturam capetele si sa iesim din anestezie. In luptele politice care urmeaza sa se amplifice, PSD a aratat ca poate juca si murdar, aruncand pisica in ograda liberala, dar victimele reale sunt cei care isi pot pierde pensiile sau care se pot alege cu diminuari salariale ori risca sa fie disponibilizati. Lucrurile se pot complica foarte tare in viitorul apropiat. In 2017 sanatatea a luat 100% din salariile (pentru 2022) menite sa opreasca exodul medicilor, salarii care au plasat aceasta breasla in varful ierarhiei ocupationale din sectorul bugetar. Educatia va ajunge si ea mai repede la salariile din 2022. Nimic de zis, poate ca avem in primul rand nevoie de medici si de profesori si acestea sa fie prioritatile nationale. Putem sustine cu tarie acest deziderat!

Ierarhia ocupatiilor din Romania este oricum ceva imposibil de realizat, asa cum este imposibil sa ai o salarizare unitara, acestea fiind doua iluzii foarte la moda in anii 2009-2010, in care multi au crezut. In prezent vedem spulberata chiar si iluzia aplicarii corecte a legii-cadru, lege aflata de fapt in plina operatie de amputare a implementarii etapizate. Trendul este completat de amenintarile cu taieri de pensii, cu sporuri in suma fixa sau raportate la rusinosul (in comparatie cu alte state europene) salariu minim. Grefierii, magistratii, aviatorii, diplomatii si alte categorii de bugetari se tem pentru pensiile lor. Noi toti ne uitam la declaratiile oscilante de presa si ne asteptam la orice. Adevarat mediu in care se poate pretinde randament si performanta de la salariati.

In 2018 am asteptat cresterea de 25% stabilita prin aceeasi lege-cadru, dar aceasta s-a volatilizat prin mutarea contributiilor de la angajator la angajat. Ceea ce „s-a primit” a fost luat inapoi printr-un artificiu viclean si de altfel unic in Europa. Voucherele de turism s-au acordat cu greu, plafonate la un salariu minim depasit de cativa ani. Multe alte drepturi se mentin in continuare plafonate la nivelul anului 2009! Si a venit 2019 anul in care primul sfert din diferenta fata de salariile preconizate pentru 2022, trebuia platit tuturor bugetarilor. Dar… sporurile au fost inghetate si iata primul semn clar de esec al legii-cadru.

Acum in 2020, dupa zvonul ca vor ingheta chiar si salariile de baza, am inregistrat „reusita” de a ramane doar cu sporurile la nivelul anului 2018 dar de fapt al anului 2009, daca este sa vedem clar algoritmul. Voucherele sunt tot inghetate in timp ca si alte drepturi. Sa vorbim de premii sau prime? Ultimele s-au acordat acum 10 ani! Singura recompensa este sa nu fii pedepsit. Ce asteptari sa avem pentru 2020? Dar pentru 2021? Exista vreo sansa ca in 2022 sa fie platite salariile prevazute in Legea-cadru nr. 153/2017? Sau lista de iluzii se extinde? PUBLISIND a  cerut premierului o intalnire, in caz contrar urmand sa declansam actiuni de protest. Am hotarat acest lucru cu unanimitate de voturi in cadrul Congresului PUBLISIND din decembrie 2019. Ne vom tine de cuvant!