Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ,modificata ultima data prin Ordonanta de Urgenta nr. 103/14.12.2017 va suferii noi modificari. La senat exista inregistrat un nou proiect de modificare ce vizeaza art. 52 si art. 65 .
Astfel, initiatorul isi doreste completarea art 52 prin adaugarea unui nou alineat si modificarea si completarea art 65:
Art. 52 text actual:
„Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de prezenta lege( art modificat prin OUG 103/2017)
Art 52 text modificat:
” (1) Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevăzute de prezenta lege
(2) Persoanele care indeplinesc conditia privind limita de varsta standard de pensionare si au un stagiu de cotizare sau in specialitate mai mic decat stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege, li se cuvine pensia pentru limita de varsta calculata proportional cu stagiul de cotizare raportat la stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege”
Prin introducerea acestor reglementari initiatorul este de parere ca vor fi eliminate inechitatile dintre cei ce au un stagiu minim de cotizare sau in specialitate si cei care au un stagiu de cotizare mai mic decat acesta. Acestia din urma sunt indreptatiti sa primeasca pensie proportional cu stagiu de cotizare. Initiatorul considera ca trebuie sa li se acorde pensie raportat si la stagiul minim de cotizare sau in specialitate.
Acesta considera ca prin actualele reglementari sunt incalcate principiile contributivitatii si egalitatii, principii ce guverneaza sistemul aisgurarilor sociale, atata timp cat cei care au contribuit la sistemul public de pensii insa nu au un stagiu minim de cotizare nu primesc nici un fel de pensie”
Art. 65 alin. 5 text actual
(5)Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
Art. 65 alin. 5 text modificat
(5)Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea si Pitesti pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
Propunerea vizeaza introducerea orasului Pitesti in lista avand in vedere ca aici au functionat mai multe fabrici poluatoare.
Propunerea Legislativa poate fi consultata aici