FEDERATIA PUBLISIND – COMUNICAT DE PRESA 16.06.2016

„Asistentii sociali, cei mai discriminati in urma ordonantei de salarizare”

MITING LA MINISTERUL MUNCII, VINERI 17.06.2016, ORA 10:00

Asistenta sociala a ajuns ultima prioritate pentru Guvernul Tehnocrat

Dupa ce actualul ministru al muncii, Dragos Paslaru, a enuntat in toate iesirile publice despre intentie clara de eliminare a inechitatilor si a discriminarilor, constatam ca Ordonanta 20/2016 privind salarizarea bugetarilor, a creat adevarate anomalii in sistemul de asistenta sociala.

Astfel, prin aceasta odonanta au fost amplificate disfunctionalitatile in privinta salarizarii asistentilor sociali, existand diferente intre salariile acestora ce duc si pana la dublul nivelului dintre salarii acordate pentru functii similare. In cifre vorbim de salarii ce pornesc de la 1200 lei, in conditiile in care acestora li s-a aplicat deja o majorare de 25% ca urmare a cresterilor dispuse de vechea guvernare in cursul anului 2015.

Desi in nota de fundamentare a OG 20/2016 se vorbeste despre „eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale la muncă egală” , in realitate avem asistenti sociali cu atributii identice si salarii diferite.

Asistentii sociali sunt mai prost platiti ca muncitorii necalificati

Multi nu au reprezentarea importantei profesiei de asistent social, in conditiile in care atributiile si responsabilitatile acestuia deosebit de complexe. Asistentii sociali se ocupa de cazurile de recuperare si (re)integrare psiho-sociala si profesionala a persoanelor cu probleme speciale, cum ar fi deficientele psihice si/sau fizice, comportament antisocial dar si probleme sociale diverse.

Salariile din sistemul de asistenta sociala sunt mizere in raport de importanta muncii pe care acestia o desfasoara,  iar in comparatie cu salariile muncitorilor necalificati din diferite institutii publice, acestea se situeaza mult sub nivelul acestora.Anomalia este cu atat mai mare cu cat, unii asistenti sociali au absolvit institutii de invatamant superior iar ei sunt platiti asemenea celor cu studii minime.

Domeniul asistentei sociale capusat prin externalizarea serviciilor

Desi Guvernul aloca sume importante de bani pentru asistenta sociala, acestea nu se regasesc in conditiile existente si nici in salariile platite. In ultimii ani s-au acutizat intentiile externalizarii excesive a serviciilor de asistenta sociala catre diferite structuri asociative de drept privat (asociatii, ong-uri etc.) tocmai cu scopul de a fi subtilizate sume importante de bani, fara nici cel mai mic control din partea statului.

De asemenea, standardele de cost si calitate, nu au mai fost revizuite tocmai pentru a se mentine anumite portite legislative care permit fraudarea sistemului in detrimentul beneficiarilor. Nu de putine ori au fost dezvaluite in mass media cazuri in care anumite servicii cu costuri uriase se traduceau in mancare de proasta calitate sau conditii de cazare precare.

Se doreste anihilarea sistemului de asistenta sociala

Federatia PUBLISIND, in numele celor 6000 de salariati din asistenta sociala atrage atentia opiniei publice si partii guvernamentale asupra demersurile unor grupuri de interese de a mentine un nivel de salarizare scazut pentru ca profesia de asistent social sa fie neatractiva astfel incat sa se justifice externalizarea serviciilor de asistenta sociala si cedarea acestora catre entitati obscure, asupra carora statutul nu mai poate avea niciun control.

Aceste afirmatii sunt fundamentate tocmai de prevederile OG 20/2016 privind salarizarea adoptata recent de Guvern, prin care s-au adancit discriminarile salariale, dar si de salarizarea, vadit discriminatorie, a asistentilor sociali din cadrul administratiei publice locale in raport de cei din cadrul sistemului sanitar care sunt in aceeasi familie ocupationala.

Revendicari  sustinute de PUBLISIND si Sindicatele afiliate din Sectorul Asistenta Sociala

  1. Modificarea Ordonantei 20/2016 si acordarea de beneficii salariale si angajatiilor din sectorul asistenta sociala, sector important care este uitat si de actualul guvern
  2. Incheierea unui contract colectiv de munca la nivelul sectorului de activitate
  3. Adoptarea unor proceduri standard menite sa elimine posibilitatea unor achizitii dedicate care prejudiciaza drepturile angajatilor si beneficiarilor
  4. Stoparea externalizarii serviciilor din asistenta sociala fara elaborarea unor analize concrete
  5. Asigurarea unei salarizari care sa respecte principiul „La munca egala, salariu egal

 

Pentru toate aceste drepturi vom protesta in fata Ministerului Muncii vineri 17.06.2016 in intervalul orar 10-12.

Asistenta Sociala nu mai poate fi  ultima prioritate a Guvernantilor !!

 

Comunicat de presa – proteste Federatia PUBLISIND