FEDERATIA PUBLISIND – COMUNICAT DE PRESA 16.06.2016
„Asistentii sociali, cei mai discriminati in urma ordonantei de salarizare”
MITING LA MINISTERUL MUNCII, VINERI 17.06.2016, ORA 10:00
Asistenta sociala a ajuns ultima prioritate pentru Guvernul Tehnocrat
Dupa ce actualul ministru al muncii, Dragos Paslaru, a enuntat in toate iesirile publice despre intentie clara de eliminare a inechitatilor si a discriminarilor, constatam ca Ordonanta 20/2016 privind salarizarea bugetarilor, a creat adevarate anomalii in sistemul de asistenta sociala.
Astfel, prin aceasta odonanta au fost amplificate disfunctionalitatile in privinta salarizarii asistentilor sociali, existand diferente intre salariile acestora ce duc si pana la dublul nivelului dintre salarii acordate pentru functii similare. In cifre vorbim de salarii ce pornesc de la 1200 lei, in conditiile in care acestora li s-a aplicat deja o majorare de 25% ca urmare a cresterilor dispuse de vechea guvernare in cursul anului 2015.
Desi in nota de fundamentare a OG 20/2016 se vorbeste despre „eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale la muncă egală” , in realitate avem asistenti sociali cu atributii identice si salarii diferite.
Asistentii sociali sunt mai prost platiti ca muncitorii necalificati
Multi nu au reprezentarea importantei profesiei de asistent social, in conditiile in care atributiile si responsabilitatile acestuia deosebit de complexe. Asistentii sociali se ocupa de cazurile de recuperare si (re)integrare psiho-sociala si profesionala a persoanelor cu probleme speciale, cum ar fi deficientele psihice si/sau fizice, comportament antisocial dar si probleme sociale diverse.
Salariile din sistemul de asistenta sociala sunt mizere in raport de importanta muncii pe care acestia o desfasoara, iar in comparatie cu salariile muncitorilor necalificati din diferite institutii publice, acestea se situeaza mult sub nivelul acestora.Anomalia este cu atat mai mare cu cat, unii asistenti sociali au absolvit institutii de invatamant superior iar ei sunt platiti asemenea celor cu studii minime.
Domeniul asistentei sociale capusat prin externalizarea serviciilor
Desi Guvernul aloca sume importante de bani pentru asistenta sociala, acestea nu se regasesc in conditiile existente si nici in salariile platite. In ultimii ani s-au acutizat intentiile externalizarii excesive a serviciilor de asistenta sociala catre diferite structuri asociative de drept privat (asociatii, ong-uri etc.) tocmai cu scopul de a fi subtilizate sume importante de bani, fara nici cel mai mic control din partea statului.
De asemenea, standardele de cost si calitate, nu au mai fost revizuite tocmai pentru a se mentine anumite portite legislative care permit fraudarea sistemului in detrimentul beneficiarilor. Nu de putine ori au fost dezvaluite in mass media cazuri in care anumite servicii cu costuri uriase se traduceau in mancare de proasta calitate sau conditii de cazare precare.
Se doreste anihilarea sistemului de asistenta sociala
Federatia PUBLISIND, in numele celor 6000 de salariati din asistenta sociala atrage atentia opiniei publice si partii guvernamentale asupra demersurile unor grupuri de interese de a mentine un nivel de salarizare scazut pentru ca profesia de asistent social sa fie neatractiva astfel incat sa se justifice externalizarea serviciilor de asistenta sociala si cedarea acestora catre entitati obscure, asupra carora statutul nu mai poate avea niciun control.
Aceste afirmatii sunt fundamentate tocmai de prevederile OG 20/2016 privind salarizarea adoptata recent de Guvern, prin care s-au adancit discriminarile salariale, dar si de salarizarea, vadit discriminatorie, a asistentilor sociali din cadrul administratiei publice locale in raport de cei din cadrul sistemului sanitar care sunt in aceeasi familie ocupationala.
Revendicari sustinute de PUBLISIND si Sindicatele afiliate din Sectorul Asistenta Sociala
- Modificarea Ordonantei 20/2016 si acordarea de beneficii salariale si angajatiilor din sectorul asistenta sociala, sector important care este uitat si de actualul guvern
- Incheierea unui contract colectiv de munca la nivelul sectorului de activitate
- Adoptarea unor proceduri standard menite sa elimine posibilitatea unor achizitii dedicate care prejudiciaza drepturile angajatilor si beneficiarilor
- Stoparea externalizarii serviciilor din asistenta sociala fara elaborarea unor analize concrete
- Asigurarea unei salarizari care sa respecte principiul „La munca egala, salariu egal”
Pentru toate aceste drepturi vom protesta in fata Ministerului Muncii vineri 17.06.2016 in intervalul orar 10-12.
Asistenta Sociala nu mai poate fi ultima prioritate a Guvernantilor !!
Comunicat de presa – proteste Federatia PUBLISIND
Adevărat ca sunt prost platiti,suntem alături de ei o sa venim și noi acolo.
Acest domn pislaru își bate joc și de penitenciare si de asistenta sociala și de mai multe categorii sociale,Demisia*aa!!!!
Bravo Publisind.Se vede ca nu v-ati vindut! Felicitari.
Am citit in acest comunicat: Anomalia este cu atat mai mare cu cat, unii asistenti sociali au absolvit institutii de invatamant superior iar ei sunt platiti asemenea celor cu studii minime.
Și vreu sa vă între ce înseamnă că UNII asistenți sociali au absolvit institutii de invatamant superior? În România, termenul de asistent social este protejat prin lege si doar absolventii de învățămant universitar il pot folosi. Așa că nu înțeleg ce categorie profesională vă referiți.
Se poate, vă rog, să mă informati unde găsesc și eu argumentarea PUBLISIND privind asistentul social și asistența socială pe care ați susținut-o la dezbaterile cu sindicatele pentru Ordonanta care tocmai a fost aprobată? M-ar interesa foarte mult, în afară de ieșitul în stradă după ce faptele au fost consumate și nu mai pot fi modificate. Că în acest moment singurul lucru care se mai poate obține este imaginea PUBLISIND pentru cum se bate pentru domeniul asistentei sociale, mai putin salariile noastre ale asistentilor sociali. Noi rămânem cu ele la fel. Și în această situație sunt și colegii din serviciile sociale care au alte profesii.
MULȚUMESC.
Draga Ana. De pe margine e simplu intotdeauna. Pacat ca din tot necazul vezi doar o nuanta de text si o miscare de imagine. Stim ca ai experinta in domeniu si mizam pe ceva mai mult sau oricum mai relevant din partea ta. Daca te intereseaza in profunzime demersurile noastre, ai libertatea sa te afiliezi unui sindicat din PUBLISIND sau sa comunici cu noi normal si nu inutil jurnalistic.
Referitor la termenul de asistent social protejat prin lege pe care nu il poate folosi decat un absolvent de studii superioare ne mira ca observi greseli in comunicatul nostru dar nu ai sesizat aceleasi asa-zise erori in cuprinsul Legii 284/2010. Probabil a trecut foarte putin timp de cand actul normativ a fost asumat. Iti recomandam sa oferi consultanta Parlamentului si Guvernului poate nu vor mai gresi pe viitor.
Ai libertate deplina sa ne verifici studiind L.284/2010 / Anexa III / cap I / pct (2) / lit a) / pct 30-32 (studii post-liceale pct 33-35 (studii medii) / coroborat cu nota de subsol *2) / si pct 40-41 coroborate cu nota de subsol *4)
Din punct de vedere sindical si profesional, dincolo de ceea ce citesti pe Internet, asistenta sociala este un sector de activitate definit prin HG 1260/2011 cu 70.000 de salariati care nu sunt toti asistenti sociali, evident, insa sintagma „salariati din asistenta sociala” este consacrata. Dar ceea ce nu stii tu Ana, desi esti de profesie, este ca acesti putini asistenti sociali cu studii superioare care intra sau raman in sectorul asistenta sociala, dupa ce intra in sistem se numesc inspectori de specialitate ca functie exercitata, iar termenul de asistenti sociali cu studii superioare nu are corespondent practic pe ocupatii din DGASPC-uri ci doar pe studii cuprinse in fisa postului ca si conditie de specializare.
In practica (caci exista si planul asta pe langa teorii, simpozioane si alte aparitii destinate strict imaginii, practicate in general de toti marii cunoscatori declarati in domeniul asistentei sociale) cam toti asistentii sociali din DGASPC-uti denumiti astfel in statele de functii, au studii medii, culmea, draga Ana. Mai gasesti si pe la primarii si nu numai…
Din punct de vedere salarial, asistenta sociala este o parte a familiei ocupationale Sanatate conform Anexei III din L.284/2010 desi culmea nici ministrul muncii nu stia acest lucru pana ieri cand de fapt l-am reinformat (se pare ca este greu de retinut).
Iar despre actiunile PUBLISIND care servesc doar imaginii, sa stii ca noi nu suntem nici vreun ONG obscur sau nerelevant si nici vreo fundatie, asociatie, colegiu sau partid. Si nici nu suntem interesati de candidaturi. PUBLISIND este reprezentativa (min 7% din salariati) in sectorul administratie publica (260.000 salariati), asistenta sociala (70.000 salariati) si la nivelul a inca 5 grupuri de unitati.
Sentintele de reprezentativitate sunt vizibile pe site. Nu urmarim sa adunam mai mult de 30.000 de membri sub culorile noastre pentru ca ne descurcam greu chiar si cu cei pe care ii avem. Insa te putem invita in cateva centre sa le spui oamenilor care si-au dorit o miscare de protest in asistenta sociala ca sector si au venit din Cluj, Sibiu, Suceava si alte orase, ca din punctul tau de vedere mitingul nostru a fost doar imagine.
Ramai pe receptie draga Ana si critica-ne in continuare, dar nu ne confunda cu CNASR atunci cand te pornesti la asalt. Respira si gandeste putin inainte de a arunca cu noroi si a incerca sa minimalizezi! Cel putin noi nu-ti vom permite!