Împreună cu organizațiile patronale și Comisia Europeană, Confederația Sindicatelor Europene (ETUC) a semnat un pact pentru a consolida rolul partenerilor sociali în modelarea pieței muncii, a ocupării forței de muncă și a politicilor sociale.
Ca parte a Pactului, Comisia se angajează să sprijine dialogul social la toate nivelurile, din punct de vedere politic, financiar și administrativ, într-un mod susținut și prin promovarea dezvoltării capacităților partenerilor sociali naționali.
Acordul afirmă angajamentul comun pentru construirea dialogului social european pe baze solide prin:
-
Asigurarea sprijinului politic, financiar și administrativ pentru partenerii sociali, inclusiv prin inițiative de consolidare a capacităților.
-
Consolidarea căii de implementare a acordurilor cu partenerii sociali prin dreptul UE.
-
Asigurarea că partenerii sociali sunt consultați în mod semnificativ cu privire la programul de lucru al Comisiei.
-
Stabilirea unui reprezentant pentru dialog social.
Dialogul social este consacrat în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și reiterat de Principiul 8 al Pilonului European al Drepturilor Sociale și de Planul de Acțiune al Pilonului. Articolele 154-155 TFUE stabilesc obligația Comisiei de a consulta partenerii sociali cu privire la propunerile legislative în domeniul politicii sociale și le permit să negocieze acorduri, care pot fi puse în aplicare prin dreptul UE.
Opinăm că dialogul social este o parte integrantă a modelului social european și joacă un rol crucial în menținerea competitivității întreprinderilor europene, creșterea productivității acestora, furnizarea de locuri de muncă de calitate și asigurarea echității sociale.
Dialogul social rămâne un instrument esențial pentru a se asigura că piețele muncii se adaptează la tranzițiile digitale și climatice, iar lucrătorii sunt echipați cu competențele potrivite.
*Respect profesional.
Echipa Federației PUBLISIND
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.