În aceste zile, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de această dată, a fost promovat un proiect de Ordonanță de urgență prin care se propun modificări ale Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, OUG 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Legea 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar. 

Este cel puțin a 5 oară când Guvernul sau Parlamentul se laudă că vor aplicarea Legii salarizării, dar până acum au eșuat lamentabil din simplul considerent că voința s-a pierdut de la momentul declarațiilor verbale și până la votul din comisiile de specialitate sau din plen. După ce la începutul lunii iunie 2022 Guvernul Ciucă anunța tot poporul despre faptul că se va aplica un sfert din cele 2 tranșe restante ale Legii 153/2017, act normativ atacat la Curtea Constituțională de USR după ce în plenul Camerei Deputaților mai mulți parlamentari au lipit amendamente pentru aleșii locali, cu propuneri de creștere a salariului și de 3000 lei pe lună, acum vedem că s-a schimbat abordarea, în sensul că se recurge la Ordonanță de urgență care va produce efecte de îndată.

În noul proiect ce vizează modificări punctuale putem constata că sunt individualizate mai multe categorii de bugetari cărora li se va aplica o creștere a salariului de bază cu 15%. Avem cazul funcționarilor publici cu statut special – polițiști, militari din structurile de ordine publică și siguranță națională cărora li se va acorda un sfert din cele 2 tranșe restante ale Legii 153/2017. Iar ultima categorie vizată, funcționarii publici parlamentari pentru care se propune modificarea condițiilor ce vizează raporturile de serviciu.

Ce este interesant de precizat este faptul că pe durata vacanței parlamentare, Guvernul nu este abilitat să emită Ordonanțe de urgență, astfel că acest proiect, despre care se vorbește pe surse că va fi discutat săptămâna viitoare, va putea fi adoptat doar dacă la nivelul Parlamentului se va convoca o sesiune extraodinară. De asemenea, efectele creșterilor salariale vor opera începând cu 01 august 2022, asta în condițiile în care nu vor apărea surprize, la fel cum am mai avut parte și până acum. Pe cale de consecință, rămânem rezervați până nu vom vedea introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern acest proiect și apreciem ca fiind insuficiente aceste măsuri care nu acoperă nici măcar jumătate din impactul resimțit de inflație și de creșterea prețurilor la utilități.

Mai jos puteți analiza proiectul de OUG promovat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Echipa Federației PUBLISIND