In zilele noastre exista un interes semnificativ global, in ceea ce priveste etichetarea nutritionala ca si instrument politic prin care guvernele pot recomanda consumatorilor sa faca achizitii corecte privind alimentele, coroborat cu luarea deciziilor care sa le aduca un plus alimentatiei. Interesul este in principal legat de faptul ca exista o epidemie reala prin care oamenii se imbolnavesc de boli care nu au nicio legatura cu transmisibilitatea, ci cu alimentatia propriu-zisa.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, orice etichetare nutritionala trebuie sa includa nutrientii existenti, cat si informatii suplimentare relevante privind nutritia, reprezentand astfel o strategie importanta a tarilor, in vederea abordarii preocuparii globale din ce in ce mai mare privind dietele nesanatoase, sau de ce nu, daunatoare.
Informatiile nutritionale corecte si reale, usor de inteles, cu indrumari, recomandari, alertari, sunt aspecte obligatorii care ar trebui sa fie incluse in orice etichetare, astfel incat consumatorii sa fie constienti de achizitia facuta si sa ii poata ajuta in adoptarea unei alimentatii cat mai sanatoase cu putinta.
In ce priveste pozitia Uniunii Europene, legea alimentara reglementeaza drepturile consumatorilor la alimente sigure si la informatii corecte si oneste, prin mentionarea in clar a informatiilor complete despre continutul si compozitia produselor alimentare. Legea alimentatiei prevede principiile si cerintele generale in ce priveste siguranta, igiena si calitatea alimentelor, pornind de la productie, procesare, tartare, pana la distributie (de asemenea, se pune accent si pe hrana animalelor, care reprezinta materia prima pentru anumite produse alimentare).
Necesitatea acestei legi, a rezultat in urma multor incidente alimentare de la finalul anilor 1990, astfel incat Comisia Europeana s-a vazut obligata sa initieze si sa implementeze o abordare integrata a sigurantei alimentare, acoperind absolut toate sectoarele lantului alimentar. Ca si sprijin, a infiintat inclusiv o agentie independenta responsabila privind consilierea si sprijinului stiintific, cunoscuta ca Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).
Rolul acestui regulament legat de siguranta alimentara isi doreste sa protejeze viata umana, coroborat cu interesele alimentare.
Pentru download click aici.
Surse
https://www.who.int/
https://food.ec.europa.eu/
https://www.fao.org/
https://eur-lex.europa.eu/