Astazi 9 mai, romanii au  trei motive de sarbatoare: ziua castigari independentei de stat, victoria armatelor Aliantei asupra Germaniei naziste si Ziua Uniunii Europene.

Primul motiv este proclamarea independentei de statale la 9 mai 1877 cand Romania a scapat de sub dominatie turca. Al doilea motiv face referire la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliatii din cel de-al doilea Razboi Mondial printre care si Romania au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste.

La 9 mai se celebreaza si ziua Europei, aceasta zi marcheaza declaratia istorica de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaboarare economica – acesta a fost momentul in care a luat nastere Uniunea Europeana.

Parerea romanilor despre Uniunea Europeana?

Un studiu realizat anul trecut de INSCOP arata ca o mare parte din romani 65,6 % considera ca aderarea la Uniunea Europeana a adus mai degraba avantaje în timp ce 23% nu afirmă acelaşi lucru. Respondentii asociau Uniunea Euopeana cu:  dreptul la libera circulatie ( 84%), democratia si drepturile omului ( 72,7%) pacea cu tarile vecine ( 72,4%) .

Un procent de 67,5% dintre respondenți priveau la nivelul anului 2015 UE ca un furnizor de securitate și siguranță, 63% dintre respondenți asociau  UE cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupției, iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale.