Cum infiintam un sindicat?

In primul rand, trebuie cunoscut faptul ca un sindicat poate fi infiintat in prima faza la nivelul unui singur angajator, cu un minim de 15 membri. Ulterior, in functie de prevederile statutare, de structura organizatorica, de alte reglementari interne, membrii pot proveni si de la alti angajatori.

Reglementarea organizatiilor sindicale se regaseste in Codul Muncii si in Legea nr. 1/2016 a dialogului social care a modificat Legea nr. 62/2011. In conformitate cu definitia conform legislatiei, “sindicatul este o forma de organizare voluntara a angajatilor, in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale in relatia cu angajatorul. La modul general, atat pentru sindicat, federatie sau confederatie, se poate utiliza termenul de “organizatie sindicala”.

Primii pasi care trebuie urmati, mot-a-mot, sau step-by-step:

  1. Trebuie identificati 15 angajati din cadrul aceleasi unitati (unitate, adica angajator, adica aceeasi personalitate juridica – fie public, fie privat). Mentionam faptul ca un angajat poate fi membru al unui singur sindicat constituit la nivelul aceluiasi angajator.
  2. Fiecare dintre cei 15 va trebui sa completeze o adeziune catre sindicat (aspecte referitoare la continutul adeziunii urmeaza sa fie detaliate)
  3. Elaborarea si adoptarea unui statut, care trebuie se contina anumite elemente obligatorii, pentru a fi aprobat de catre instanta (urmeaza sa dezvoltam si acest aspect). Este documentul de baza pentru infiintarea unui sindicat. Regulamentul de Organizare si Functionare nu este obligatoriu, insa poate ajuta, fiind usor de atasat statutului, pentru ca nu trebuie trecut prin instanta.
  4. Se organizeaza o intalnire (denumita generic Adunare Generala) in cadrul careia se demareaza procesul de adoptare a statutului sindicatului de catre instanta.
  5. Se intocmeste un process verbal de constituire al sindicatului de catre membrii fondatori (adica cei minim 15 membri initiali), prin care acestia vor desemna un imputernicit special, care urmeaza sa depuna toata documentatia necesara in vederea intrarii in legalitate a sindicatului.
  6. In procesul verbal trebuie mentionate detalii privind: conducerea sindicatului si cenzorii, nivelul cotizatiei (cotizatia este deductibila fiscal pana la maxim 1% din venit), precum si sediul sindicatului.
  7. Se intocmeste cererea de acordare a personalitatii juridice a sindicatului, la care se anexeaza tabelul nominal cu semnaturile membrilor fondatori, cererile de adeziune ale acestora, tabelul nominal cu membrii fondatori si organul de conducere si dovada sediului (cererea de acordare a personalitatii juridice se adreseaza instantei de care apartine sediul sindicatului).
  8. Se intocmeste si se depune la instanta cererea de inscriere a sindicatului in Registrul Special al Instantei (evident, aceeasi instanta in raza careia isi are sediul sindicatul).
  9. In termen de 30 zile, instanta decide asupra solicitarii de inscriere a sindicatului in registrul special al instantei.