In comisia de dialog social ce va avea loc maine, 04.10.2017 , la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene se va discuta Proiectul de HOTĂRÂRE pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „ADMINISTRAŢIE” din administraţia publică centrală şi unităţile teritoriale.

Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi  Fondurilor Europene îi revine calitatea de minister coordonator pe partea de administraţie, respectiv pentru Anexa nr. VIII la Legea cadru nr. 153/2017 (Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie”).

 

Având în vedere temeiul legal pentru elaborarea proiectului de act normativ, respectiv art. 23 din Legea – cadru nr. 153/2017, cât şi titlul proiectului de act normativ, respectiv, hotărâre a Guvernului  pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „ADMINISTRAŢIE” din administraţia publică centrală şi unităţile administrativ-teritoriale,  proiectul cuprinde reglementări pentru fiecare dintre elementele prevăzute, în speţă:

 1. Stabilirea locurilor de muncă;
 2. Stabilirea categoriilor de personal;
 3. Mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă;
 4. Condiţiile de acordare ale acestor sporuri.

In proiect se au in vedere urmatoarele categorii de sporuri:

 1. sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare;
 2.  sporului pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare sau periculoase,
 3. sporul pentru condiţii deosebit de periculoase,
 4.  sporului de izolare şi pentru condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare.

Beneficiază de sporul pentru condiţii de muncă următoarele categorii de personal, angajaţi în administraţia publică centrală şi unităţile teritoriale:

 1.  funcţionari publici;
 2.  personal contractual.

Mărimea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de munca

 1. Spor de până la 15% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 4 factori de risc din cei prevăzuți la art. 5 din regulament,
 2. Spor de până la 10% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenta a 3 factori de risc din cei prevăzuți la art. 5 din regulament,
 3. Spor de până la 5% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 2 factori de risc din cei prevăzuți la art. 5 din regulament.

 Personalul din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi comisariatul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul rezervaţiei, beneficiază de un spor de izolare de până la 20% din salariul de bază, care nu se ia în calcul la limita sporurilor prevăzută la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017.  Acest spor se acordă proporţional cu timpul lucrat în rezervaţie.

 Proiectul poate fi consultat :aici

Va rugam sa transmiteti observatiile la adresa de e-mail: federatia.publisind@gmail.com