Raspunsul este in fotografia atasata articolului. Vom aborda pe scurt acest subiect inaintea altora mult mai fierbinti avand in vedere iminenta situatiei in care multi nu vor sti ce sa faca.

Revenind la ziua de 24 ianuarie cu privire la care toti ne intrebam daca este sau nu sarbatoare legala sau zi libera, in acceptiunea prevederilor Codului muncii, ei bine, se pare ca este altceva, ceva nou, mai precis sarbatoare nationala, eveniment care nu este enumerat de Codul muncii in seria de sarbatori legale si care nu este indicat in cuprinsul Legii nr 171/2014 ca fiind zi libera. Pentru a avea un punct de vedere cat mai clar in aceasta speta, am contactat mai multi experti in drept inclusiv de la nivelul Blocului National Sindical.

Preluam o opinie avizata in acest sens:

24 ianuarie, zi libera pentru salariati sau nu?
Jumatati de informatie, stiri prinse din zbor, date trunchiate si uite asa ajungem sa fim convinsi ca anumite idei vehiculate in spatiul public sunt si adevarate.
Scriu asta pornind de la multele polemici pe care le-am avut de la inceputul acestui an referitor la ziua de 24 ianuarie si daca ea a fost declarata sau nu zi libera. Chiar daca anul acesta 24 ianuarie este intr-o zi de sambata, merita sa lamurim, de principiu, subiectul.
In momentul de fata, 24 ianuarie NU este zi libera legala. Singurele zile nelucratoare pentru salariatii romani sunt cele prevazute de Codul muncii, la art. 139. Potrivit acestui articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza sunt:

  • 1 si 2 ianuarie;
  • prima si a doua zi de Pasti;
  • 1 mai;
  • prima si a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
  • 1 decembrie;
  • prima si a doua zi de Craciun.

Adeptii cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, mai beneficiaza in plus fata de zilele libere mentionate de inca 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de respectivele culte.
Asadar, conform Codului Muncii, in prezent, 24 ianuarie nu este zi libera, deci se lucreaza normal.
Confuzia a aparut, probabil, dupa ce, la finalul anului trecut a intrat in vigoare Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane ca zi de sarbatoare nationala.
Acest act normativ statueaza ca ziua de 24 ianuarie este zi de sarbatoare nationala. Atentie, insa! Legea nr. 171/2014 nu modifica si Codul muncii, deci 24 ianuarie este zi de sarbatoare nationala, insa nu una in care salariatii au liber.
Legea nr. 171/2014 precizeaza doar ca, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, autoritatile centrale si locale pot organiza sau sprijini manifestari culturale sau artistice pentru a celebra Unirea Principatelor Romane.
sursa:www.avocatnet.ro