In loc de o noua lege unitara de salarizare care sa elimine toate derogarile de la Codul muncii, precum si suspendarile de drepturi impuse din 2010, am primit cu greu dar totusi cu o bucurie cam năucă, o majorare de 10% valabila de la 1 decembrie pentru toti bugetarii, cu cateva exceptii (25% pentru sanatate si asistenta sociala; 15% pentru educatie). Dar sa urmarim putin firul faptelor, poate ne ajuta sa intelegem ce urmeaza.

Legea de salarizare unitara pentru 2016 ar fi trebuit sa produca efecte (cresteri salariale) inca din luna decembrie 2015 din cauza restrictiilor prevazute de legislatie in perioada de campanie electorala. Proiectul a fost in dezbatere mai mult sau mai putin publica incepand cu luna iulie 2015 dar s-a naruit la pachet cu fostul guvern. Pe ultima suta de metri, inainte de constituirea tehno-guvernului actual, a fost identificata o solutie de urgenta pentru a suplini blocarea noii legi unitare si asa a aparut Legea nr. 293/2015 publicata astazi in Monitorul Oficial al Romaniei, lege care aduce doar o usoara ameliorare a veniturilor salariale in sistemul bugetar.

Cel mai consistent castig generat de Legea 293/2015 este cel al salariatilor din sectorul asistenta sociala care sunt in cele din urma pusi pe acelasi nivel cu sanatatea (cu mentiunea ca la venituri stau oricum mult mai prost) asa cum au cerut toate structurile sindicale reprezentative inclusiv Federatia PUBLISIND. Sanatatea deja trecuse pe cresterea de 25%, educatia a tot taiat din sperantele de 50% vechi si uitate si s-a multumit cu 15%, iar toti ceilalti primesc 10% din decembrie 2015, dupa ce in ultimii 6 ani am pierdut toti mult mai mult (diminuari de 25%, eliminarea premiului anual, primei de vacanta, premiilor, voucherelor, platii orelor suplimentare, distrugerea negocierilor colective etc).

Revenind la firul faptei, guvernul Cioloș dar si presedintele Romaniei au primit un fel de șah de la fosta guvernare si au incercat putin marea cu degetul afirmand initial prin vocea premierului ca aceste cresteri nu ar fi sustenabile deoarece ar creste deficitul bugetar la 5%. Aceasta estimare a fost invocata de Ministerul Finantelor Publice inca de la sedinta in care proiectul Legii 293/2015 a fost adoptat in comisiile reunite din Camera deputatilor, sperietoarea cu procentul de 5% de deficit fiind aruncata cu energie pe piata de MFP.

La perspectiva in care pana si aceasta lege era cel putin amanata cum se anuntase, sindicatele au reactionat simplu si rapidanuntand proteste pe toata linia, in sectorul public. Inclusiv PUBLISIND a transmis presei ca nu vom accepta nicio pierdere a drepturilor deja castigate sau a celor prevazute intr-o lege adoptata de Parlament, care astepta promulgarea.

Sigur ca tehno-guvernantii au avut si optiunea amanarii pana la uitare a cresterilor salariale promise insa ceva s-a intamplat. Sigur ca speculatii pot fi multe cum ar fi aceea ca suprapunerea miscarilor sociale poate crea un risc national si ca exact bugetarii lipseau sa se rascoale dupa ce ca exista grija protestelor anuntate pe retelele de socializare pentru 1 decembrie si ca sustinerea organizarii acestor proteste ar fi finantata puternic de magnati cu interese geo-politice, dar sa nu ne lasam purtati de barfe.

In Romania mai sunt cam 1,2 milioane de sindicalisti din 5 milioane de lucratori, iar marea majoritate  dintre acestia sunt inca asociati in cele mai puternice sindicate care inca mai functioneaza respectiv in educatie, sanatate, administratie publica si asistenta sociala, prin urmare exact in sectorul public. Guvernul (in general vorbind) are lectiile bine facute. Indiferent de declaratii si comunicate, cifrele sunt cunoscute exact, la fel si forta reala. Calculele politice, economice si sociale se fac atent. Opinia publica vede produsul finit insa mult mai importanta devine cunoasterea cauzelor, pentru prevenirea unor situatii viitoare.

Dupa ce premierul Cioloș a anuntat ca ia in calcul amanarea adoptarii legii prin care se majoreaza salariile bugetarilor avand in vedere cresterea deficitului bugetar la 5% ceea ce este inacceptabil in relatia cu FMI, la distanta de 2 zile legea era promulgata de presedintele Romaniei, acelasi premier declarand imediat ca un deficit de 3% este suportabil, desi el nu este un fan al majorarilor. Unde au disparut doua procente din ingrijorarile MFP? Pe traseul dintre realitate si declaratii. Traseu presarat cu calcule ca cele pomenite mai sus si cu iminenta unor proteste chiar in perioada electorala, cum nu se putea mai rau.

Insa nu credem ca principalul finantator al Romaniei (FMI), doarme. De asemenea am luat act si de declaratiile guvernului tehnocrat referitoare la intentiile de reformare a administratiei publice. De atatea ori am auzit lozinca cu performanta ca deja ni s-a luat. Conditii de munca execrabile, posturi vacante cu nemiluita, ore suplimentare cat cuprinde, salarii de mizerie, dar vrem performanta. Insa toate aceste declaratii reconfigurate din mers, reticente bugetare si intentii de reorganizare ne fac sa ne gandim cu teama la viitorul apropiat, mai ales la cel de dupa alegerile locale (iunie 2016) si parlamentare (nov/dec 2016).

Noua lege unitara a fost amanata si intram astfel in al 7-lea an de salarizare tranzitorie construita pe baza veniturilor din 2009, iar Legea nr 293/2015, pe langa faptul ca aproba OUG 35/2015, modifica si completeaza o ordonanta de urgenta cu valabilitate pana la data de 31 decembrie 2015 (OUG 83/2014). Majorarile salariale aprobate cu chiu cu vai de guvern tintesc salarizarea pe anul in curs, efectul real al legii avand o durata de doar 31 de zile. Pentru anul 2016 este exclus sa avem o lege de salarizare prin urmare se profileaza o noua ordonanta de urgenta care va reglementa salarizarea pentru anul viitor.

Aceasta ordonanta pentru la anul, teoretic, trebuie sa mentina pacea sociala si implicit drepturile deja castigate (la altele in plus nu ne prea asteptam). Prin urmare nu ar trebui sa vina cu mari noutati. Insa avand in vedere considerentele susmentionate, ne asteptam la orice. In stilul lui Pavel Bartos putem spune doar: aici guvernul, iată campania, asta-i bugetul, hopa cu salarizarea!