Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica – PUBLISIND se vor intalni marti, 7 octombrie 2008 (ora 9.30), cu Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pentru a discuta pe marginea revendicarilor inaintate de federatie. PUBLISIND va aduce in discutie in cadrul acestei intalniri atat probleme legate de nivelul de salarizare al sindicalistilor pe care ii reprezinta cat si…

F E D E R A Ţ I A S I N D I C A T E L O R D I N

A D M I N I S T R A Ţ I A P U B L I C Ă

Piaţa Walter Mărăcineanu nr. 1-3, etaj 2, sector 1, Bucureşti; Tel: 021 318 29 21 ; Fax: 021 318 29 20

Af i l i a t ă l a B l o c u l N a ţ i o n a l S i n d i c a l


Bucuresti, 6 octombrie 2008

COMUNICAT

Revendicarile PUBLISIND pe masa Ministrului Economiei

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica – PUBLISIND se vor intalni marti, 7 octombrie 2008 (ora 9.30), cu Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pentru a discuta pe marginea revendicarilor inaintate de federatie. PUBLISIND va aduce in discutie in cadrul acestei intalniri atat probleme legate de nivelul de salarizare al sindicalistilor pe care ii reprezinta cat si unele aspecte punctuale ce afecteaza activitatea de zi cu zi a celor 14.800 de membri de sindicat.

In privinta salarizarii, Federatia PUBLISIND intentioneaza sa solicite o majorare rezonabila, cel putin egala cu rata inflatiei, pentru lucratorii din administratia publica pe care ii reprezinta. Publisind considera ca o crestere salariala este absolut necesara si justificata in conditiile in care salariul mediu brut din sectorul bugetar este cu cel putin 15 procente mai mic decat media salariului brut pe economie, iar nivelul indexarilor pe anul 2008 au acoperit mai putin de 50% din nivelul inflatiei reale. Respingerea acestei solicitari de catre Ministerul Economiei ar fi, in opinia Publisind, o masura incorecta, discriminatorie la adresa membrilor federatiei in comparatie cu celelalte categorii de bugetari si ar conduce la o erodare accentuata a puterii de cumparare intr-un moment in care se anunta cresteri semnificative de preturi.

O alta solicitare pe care PUBLISIND o va avansa Guvernului vizeaza cresterea valorii de referinta sectoriala cu 12% pentru functionarii publici cu statut special (angajatii din sistemul penitenciar si politie) si pentru personalul contractual din institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Cererea federatiei este justificata avand in vedere faptul ca de circa patru ani de zile aceasta valoare a crescut nesemnificativ iar inflatia si costurile cu intretinerea au progresat continuu.

Pe langa majorarea salariilor, PUBLISIND va solicita reprezentantilor Guvernului sa gaseasca de urgenta solutii la unele probleme grave existente pe plan local, cum ar fi situatiile de la Directiile de Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Constanta si Teleorman. Din cauza unor neintelegeri intre consiliile din aceste judete si Ministerul Muncii, circa 2.500 de angajati risca sa ramana fara salarii in ultimul trimestru al acestui an ca urmare a epuizarii fondurilor (insuficiente) alocate pentru anul 2008. PUBLISIND va cere Guvernului sa rectifice bugetul alocat acestor directii in asa fel incat angajatii sa poata beneficia de drepturile salariale ce li se cuvin pentru munca depusa. Concomitent, federatia va solicita modificarea Legii 272/2004 ce reglementeaza activitatea DGASPC in sensul introducerii unor prevederi care sa stabileasca in mod clar nivelul fondurilor asigurate de Bugetul de stat si cel pe care ar trebui sa il asigure consiliile judetene. Consideram ca salariile din acest sector de activitate (o munca foarte grea si de o mare responsabilitate!) trebuie majorate astfel incat sa poata asigura un trai decent.

Un alt act normativ ce ar trebui completat in regim de urgenta este Hotararea de Guvern 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, (modificata prin HG 1173/2008) ce reglementeaza, la modul teoretic, felul in care se poate face promovarea profesionala. Guvernul ar trebui sa emita o hotarare suplimentara care sa precizeze cu exactitate, pentru fiecare minister in parte, cate functii publice sunt rezervate pentru promovarea in grad profesional si ce fonduri sunt disponibile pentru promovare. In caz contrar, primele doua hotarari devin inutile, imposibil de aplicat in practica.

De asemenea, reprezentantii federatiei intentioneaza sa ceara sprijinul Ministerului Economiei si Finantelor pentru initierea unui proiect de modificare a articolului 94 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei.

Conform Constitutiei, „exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, iar restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.”

Cu toate acestea, Legea 161/2003, care asigura transparenta functiei publice interzice functionarilor publici „sa detina alte functii si sa desfasoare alte activitati, remunerate sau neremunerate in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata.” Fara sa se urmareasca o proportionalitate a restrangerii, aceasta prevedere este intalnita in toate statutele elaborate pentru diferite categorii de functionari publici. In sectorul bugetar, si cu precadere in ceea ce-i priveste pe functionarii publici ca persoane prin care se realizeaza prerogativele de putere publica, legislatia este suprasaturata de restrictii sau restrangeri, incompatibilitati, conflicte de interese si interdictii. Multe dintre aceste limitari de drepturi se indeparteaza, insa, de la scopul pentru care au fost prevazute si chiar de la cadrul constitutional.

Biroul Executiv al FSAP PUBLISIND
Stefan Teoroc, presedinte: 0720.049.435
Emilian Marian, presedinte executiv: 0720.300.050
Gabriel Chifu, secretar general: 0726.345.818